Πιθάρι αποθήκευσης μελιού
Το στόμιο εξόδου βρίσκεται χαμηλά, γιατί το μέλι βγαίνει καθαρό από κάτω, σε αντίθεση με το πάνω μέρος όπου μαζεύονται το κερί, η γύρη και η πρόπολη. Στην ελληνική παράδοση ανέφεραν το γνωμικό “λάδι αφράτο, κρασί μεσάτο και μέλι από τον πάτο” δείχνοντας ότι για να έχεις την καλύτερη ποιότητα, έπρεπε το λάδι, το κρασί και το μέλι να τα παίρνεις από πιθάρια αποθήκευσης με τον παραπάνω τρόπο. Αυτό εξηγεί και τον διαφορετικό τύπο πιθαριών ανάλογα με το προϊόν αποθήκευσης.