• :
  • :

ΜΗΝΥΜΑΤΑ “ΚΑΛΩΣ ΗΡΑΘΤΕ” ———————————–

Welcome msg GR

Καλώς ήρθατε στο Μουσείο Μέλισσας!

ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΝΟΥ: ΑΡΧΙΚΗ ———————————————

ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΝΟΥ: ΣΤΑΘΜΟΣ 1 ————————————–

ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΝΟΥ: ΣΤΑΘΜΟΣ 2 ————————————–

ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΝΟΥ: ΣΤΑΘΜΟΣ 3 ————————————–

Side menu: 3-ΑΡΧΙΚΗ-GR


1. Το μέλι
2. Κατηγορίες μελιού
3. Τα μέλια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου
4. Ποιο είναι το καλύτερο μέλι;
5. Γιατί τα μέλια της Ρόδου είναι από τα καλύτερα του κόσμου;
6. Γιατί το μέλι πρέπει να υπάρχει στο πρωινό μας;
7. Επικονίαση

ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΝΟΥ: ΣΤΑΘΜΟΣ 4 ————————————–

ΚΟΥΜΠΙΑ “ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ” ———————————-

“Ερωτηματολόγιο” – GR

ΚΟΥΜΠΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ”————-

ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ————————————————–

Αντίθεση – GR

QR CODES ——————————————————————-

QR – GR

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα!

Βρείτε μας στο Facebook!

CREDITS ———————————————————————-

Credits – GR

Ανάπτυξη εφαρμογών
Infoscope Hellas

ΤΟ ΜΕΛΙ

Αυτό που κάνει το μέλι αξεπέραστο είναι η συνύπαρξη 180 και πλέον στοιχείων σε ένα αρμονικό σύνολο με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το μεταβολισμό και την ανάπτυξη.

 

Το μέλι αποτελεί τη πιο γρήγορη φυσική πηγή ενέργειας και ευεξίας για τον άνθρωπο.

honey-category-melissokomiki-museum
honey-categories

Κατηγορίες μελιού

Γιατί έχουμε πολλά είδη μελιού;
Από τι εξαρτώνται τα χαρακτηριστικά τους;

Υπάρχουν 2 γενικές κατηγορίες μελιού ανάλογα με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι μέλισσες:

1) Μέλι από νέκταρ ανθέων. Είναι ανοιχτόχρωμα, αρωματικά και κρυσταλλώνουν σχετικά γρήγορα.

Αμιγείς Ελληνικές Ποικιλίες: Θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς, βαμβακιού , ηλίανθου κ.α.

2) Μέλι από μελιτώματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης (εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν στα δέντρα). Είναι σκουρόχρωμα, πιο παχύρευστα και λιγότερο γλυκά από τα ανθόμελα και κρυσταλλώνουν λίγο ή καθόλου. 

Αμιγείς Ελληνικές Ποικιλίες: Πεύκου, Ελάτης.

Τα είδη μελιού, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα , χρώμα, ρευστότητα) και τα φυσικοχημικά (υγρασία, ΡΗ, αγωγιμότητα κ.α.) εξαρτώνται εξ’ ολοκλήρου από:

 

  • τη φυτική προέλευση του νέκταρος ή των μελιτωμάτων τη γεωγραφική
  • περιοχή συλλογής
  • τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες

 

Όταν αυτά μεταβάλλονται, αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του μελιού.

Τα μέλια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου

Θυμαρίσιο: Αρίστης ποιότητας μέλι

Φυτική προέλευση: Θυμάρι

Τρύγος: Ιούλιος- Αυγουστος

Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 5 κιλά

Γεύση: Μοναδική, εξαιρετικά γεμάτη με δυνατή επίγευση

Άρωμα: Ευχάριστα έντονο, αποκαλύπτει τη μυρωδιά της θυμόλης

Xρώμα: Ανοιχτόχρωμο, λαμπερό

Πευκόμελο: Μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία μετάλλων

Φυτική προέλευση: Πεύκο

Τρύγος: 2 φορές ετησίως, Άνοιξη & Φθινόπωρο

Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 20 κιλά

Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό

Άρωμα: Διακριτικά ελαφρό άρωμα ρητίνης και ιωδίου

Xρώμα: Σκουρόχρωμο (το ανοιξιάτικο είναι πιο ανοιχτόχρωμο και διαυγές από το φθινοπωρινό)

Ερείκης: Το μέλι με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες

Φυτική προέλευση: Φθινοπωρινή ερείκη

Τρύγος: Τέλος φθινόπωρου.

Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 10 κιλά

Γεύση: Γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας, ελαφρά υπόπικρη

Άρωμα: Απαλό γήινο άρωμα ανθών ερείκης

Xρώμα: Απόχρωση κόκκινου χαλκού, που μετατρέπεται σε καραμελί στην κρυστάλλωση του

honey-origin
honey-crystallization

Ποιο είναι το καλύτερο μέλι;

 

Η διατροφική αξία του μελιού

Η διατροφική αξία όλων των μελιών είναι πολύ υψηλή (με μικρή διακύμανση), είτε μας ταιριάζουν μερικά στη γεύση είτε όχι.
Η τιμή του μελιού δεν είναι κριτήριο ποιότητας. Εξαρτάται κυρίως από το κόστος παραγωγής και τη ζήτηση.

“Οποιοδήποτε μέλι είναι 1000 φορές καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μαλτιτόλη, ασπαρτάμη κ.α.)” νωμικό μας)

Τι είναι η κρυστάλωση του μελιού;

 

Χαλάει το μέλι, όταν κρυσταλλώνει;

Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει και μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια.

Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί ή ελεγχόμενα σε φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του.

 

Γιατί τα μέλια της Ρόδου είναι από τα καλύτερα του κόσμου;

Θυμαρίσιο μέλι Δωδεκανήσου “ΘΑΥΜΑ ΘΕΩΝ”

1. Η βλάστηση στο νησί είναι άγρια και αυτοφυής. Έχουν καταγραφεί πάνω από 400 μελισσοκομικά φυτά. Όλα τα βουνά είναι γεμάτα βότανα, αγριολούλουδα και κωνοφόρα δέντρα, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, ερείκη, πεύκο κ.ά. Όλα αυτά δίνουν υψηλή διατροφική αξία και εξαιρετική γεύση στο μέλι.
2. Η Ρόδος έχει εξαιρετικό κλίμα με ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο ηλιοφάνειας (νησί του ήλιου). Αποτελεί λοιπόν, το ιδανικό περιβάλλον εργασίας των μελισσών.

Γνωρίζετε ότι...;

… το μέλι με τα περισσότερα βραβεία γεύσης στον κόσμο προέρχεται από τα νησιά μας;
honey label with most prizes
honey-for-breakfast

Γιατί το μέλι πρέπει να υπάρχει στο πρωινό μας;

Γνωρίζετε ότι είναι η μοναδική γλυκαντική ουσία, η μοναδική διατροφικά πλήρης τροφή που μας δίνει έτοιμη η φύση, καθώς και η πιο ωφέλιμη και δημοφιλής τροφή από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας;

Αυτό που κάνει το μέλι αξεπέραστο είναι η συνύπαρξη 180 και πλέον στοιχείων σε ένα αρμονικό σύνολο με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το μεταβολισμό και την ανάπτυξη.

Το μέλι αποτελεί τη πιο γρήγορη φυσική πηγή ενέργειας και ευεξίας για τον άνθρωπο.

Για αθλητές

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μέλι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατάνθρακα για την απαραίτητη “φόρτιση” του ασκουμένου πριν από την προπόνηση. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή είναι εύπεπτο και απελευθερώνεται με σταθερό ρυθμό στο μυϊκό σύστημα, αλλά κι επειδή αυξάνει την αντοχή των μυών, εξουδετερώνει το αίσθημα της κόπωσης και αποκαθιστά το γλυκογόνο. (Memphis University)

Επικονίαση: Η μεγαλύτερη προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της μέλισσας είναι η επικονίαση των φυτών με την οποία συμβάλλει στην αναπαραγωγή και στην ποικιλότητα της χλωρίδας, στον εμπλουτισμό του εδάφους, στην προστασία της γης από τη διάβρωση και γενικά στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

Ορισμός της επικονίασης: Η λειτουργία εκείνη κατά την οποία οι ώριμοι γυρεόκοκκοι μεταφέρονται στα επίσης ώριμα στίγματα των υπέρων, για να γίνει έτσι δυνατή η γονιμοποίηση και γενικότερα η αναπαραγωγή φυτών.

 

Επικονίαση: Διαβάστε περισσότερα