1) Μέλι από νέκταρ ανθέων. Είναι ανοιχτόχρωμα, αρωματικά και κρυσταλλώνουν σχετικά γρήγορα.
Αμιγείς Ελληνικές Ποικιλίες: Θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς, βαμβακιού , ηλίανθου κ.α.
2) Μέλι από μελιτώματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης (εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν στα δέντρα). Είναι σκουρόχρωμα, πιο παχύρευστα και λιγότερο γλυκά από τα ανθόμελα και κρυσταλλώνουν λίγο ή καθόλου.
Αμιγείς Ελληνικές Ποικιλίες: Πεύκου, Ελάτης.
Φυτική προέλευση: Θυμάρι
Τρύγος: Ιούλιος- Αυγουστος
Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 5 κιλά
Γεύση: Μοναδική, εξαιρετικά γεμάτη με δυνατή επίγευση
Άρωμα: Ευχάριστα έντονο, αποκαλύπτει τη μυρωδιά της θυμόλης
Xρώμα: Ανοιχτόχρωμο, λαμπερό
Φυτική προέλευση: Πεύκο
Τρύγος: 2 φορές ετησίως, Άνοιξη & Φθινόπωρο
Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 20 κιλά
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό
Άρωμα: Διακριτικά ελαφρό άρωμα ρητίνης και ιωδίου
Xρώμα: Σκουρόχρωμο (το ανοιξιάτικο είναι πιο ανοιχτόχρωμο και διαυγές από το φθινοπωρινό)
Φυτική προέλευση: Φθινοπωρινή ερείκη
Τρύγος: Τέλος φθινόπωρου.
Ετήσια απόδοση ανά κυψέλη: 10 κιλά
Γεύση: Γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας, ελαφρά υπόπικρη
Άρωμα: Απαλό γήινο άρωμα ανθών ερείκης
Xρώμα: Απόχρωση κόκκινου χαλκού, που μετατρέπεται σε καραμελί στην κρυστάλλωση του
Η διατροφική αξία όλων των μελιών είναι πολύ υψηλή (με μικρή διακύμανση), είτε μας ταιριάζουν μερικά στη γεύση είτε όχι.
Η τιμή του μελιού δεν είναι κριτήριο ποιότητας. Εξαρτάται κυρίως από το κόστος παραγωγής και τη ζήτηση.
Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει και μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια.
Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί ή ελεγχόμενα σε φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του.
Αυτό που κάνει το μέλι αξεπέραστο είναι η συνύπαρξη 180 και πλέον στοιχείων σε ένα αρμονικό σύνολο με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το μεταβολισμό και την ανάπτυξη.
Το μέλι αποτελεί τη πιο γρήγορη φυσική πηγή ενέργειας και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μέλι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατάνθρακα για την απαραίτητη “φόρτιση” του ασκουμένου πριν από την προπόνηση. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή είναι εύπεπτο και απελευθερώνεται με σταθερό ρυθμό στο μυϊκό σύστημα, αλλά κι επειδή αυξάνει την αντοχή των μυών, εξουδετερώνει το αίσθημα της κόπωσης και αποκαθιστά το γλυκογόνο. (Memphis University)
Επικονίαση: Διαβάστε περισσότερα